Wykonanie
U mnie ostatnio kwiatowo, za oknem zimno szaro a na
stole schnie różany
cukier o pięknej barwie i cudnym zapachu. Lato się rozpoczęło (niestety tego nie widać ) a ja powoli zamykam je w słoiki na zimę.
Cukier ten stanie zaraz obok fiołkowego
pisałam o nim tu klik a w niedługim czasie również znajdzie się obok ich
cukier lawendowy już zakwitła w ogrodzie.

Robi się go bardzo szybko, kiedyś aromatyzowałam
cukier w ten sposób, że przekładam na zmianę z kwiatami. Wedle mnie najlepszym sposobem jest roztarcie go z
płatkami. Oprócz zapachu
daję nam to wspaniały kolor.

SKŁADNIKI:-
płatki róży 4 garście-
cukier gruby Rafinada zależy jaki kolor chcemy uzyskać ja wykorzystałam ok 350 gSPOSÓB WYKONANIA-
płatki róży delikatnie myjemy, osuszany- - miażdżymy je w moździerzu partiami z
płatkami, intensywność zależy od nas ile
płatków na daną partię sobie wrzucimy- tak utarty
cukier rozsypujemy do wyschnięcia na pergaminie, gdy będzie suchy wsypujemy go do słoika-
cukier wykorzystuję do ciast i
ciasteczek do posypania
śmietany. Gdy
będę potrzebowała go w postaci
cukru pudru zmielę do w młynku. Uzyskam nową strukturę :)- jeżeli nie posiadamy moździerza wykorzystajmy do tego miskę i kulę do rozcierania ciasta
Cukier różany
będę robiła tak długo jak będą rosły wokół mnie róże.
