Wykonanie
Cukier różany to prawdziwy rarytas. Okazuje się, że kwiaty róży nie tylko pięknie wyglądają, ale można je z pożytkiem wykorzystać w kuchni.
Cukier różany przygotowny z
płatków róż nie tylko przepięknie pachnie, ale ma cudny kolor. Nadaje się do ciast i
ciasteczek, deserów, lemoniad, mas
tortowych i
drinków.
Płatki róży najlepiej zebrać w
słoneczny dzień, z krzaczków dzikiej róży rosnących z dala od ulic i cywilizacji. By ocalić jak najwięcej czarującego różanego zapachu nie powinny być myte i płukane. Moje
płatki są pamiatką po majowym
pobycie nad polskim morzem, a rosły w ogromnym szpalerze przy zejściu na plażę. Po raz pierwszy je upolowałam, tym razem ubiegłam innych amatorów róży i poza
cukrem różanym dojrzewa
nalewka na płatkach róży.Składniki:
2 spore garście
płatków- 50 g150-200 g
cukruWykonanie:
płatki przebrać, usunąć zabłąkane zielone listki. Nie usuwałam białych części u nasady
płatka, jak sugeruje wiele interetowych przepisów. Powód - goryczka. Moje nie tylko nie posiadały goryczki, a były wręcz słodkie. Być może trafiłam na dobrą odmianęzbledować
płatki z odrobiną
cukru na pastępastę różaną wymieszać z
cukrem i rozłożyć cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 1-2 dni do wyschnięcia. Długość suszenia zależy od temperatury i pogody. Można przyspieszyć suszenie wstawiająć blaszkę na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 100`Csuchy
cukier ponownie zmiksować, by stał się na powrót sypki. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoiczka