Wykonanie
Dzień dobry!Oprócz sezonu na
truskawki czy
czereśnie, mamy też sezon na róże. Warto pozbierać
płatki tych najbardziej pachnących np. róży stulistnej i zamknąć jej aromat w słoiczku. Możecie przygotować oczywiście
konfiturę, jednak potrzebna będzie spora ilość
płatków, ja miałam ich tylko szklankę, więc postanowiłam przygotować
cukier różany.
Można go wykorzystać do deserów czy też posłodzić nim
herbatę. Zapach i smak przeniosą Was z powrotem w piękny, letni dzień, kiedy to zbieraliście
płatki róży, aby go przygotować :-).Składniki:1 szklanka
cukru1 szklanka
płatków róży pachnącejWykonanie:Z
płatków róży odcinamy białe końcówki (są gorzkie), następnie delikatnie myjemy
płatki i osuszamy.
Wkładamy do naczynia do blendera z kilkoma łyżkami
cukru i dokładnie blendujemy (dobrze sprawdzi się blender z pojemnikiem z ostrzami, na kształt malaksera), dodajemy pozostały
cukier i ponownie blendujemy.Gotowy
cukier różany wysypujemy na papier do pieczenia i suszymy w temp. pokojowej. Kiedy wyschnie, zamykamy go w szczelnym pojemniku.
Smacznego!