ßßß Cookit - przepis na Cukier różany

Cukier różany

nazwa

Wykonanie

duża garść oczyszczonych płatków różanych
1 szklanka cukru
Płatki róży oczyszczamy z pyłków. Odrywamy białe końcówki płatków (wyrzucamy lub suszymy aby włożyć do zapachowych woreczków). Następnie płatki rozcieramy w blenderze. Dodajemy do cukru i dokładnie łączymy składniki.
Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyschnięcia. Może to trwać nawet 2 dni. Najlepiej sprawdzić czy cząstki płatków są jeszcze wilgotne rozcierając je między palcami.
Cukier nadaje się do herbaty, a także do dekoracji i aromatyzowania ciast i ciasteczek. Smak jaki uzyskamy zależy od gatunku róży, który wykorzystamy i oczywiście ilości płatków.
Uwagi:
Jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków.
Natomiast jeżeli chcemy aromatyzować słodzik w sypkiej postaci, to płatki po oczyszczeniu suszymy, rozcieramy i łączymy ze słodzikiem. Naczynie zamykamy na okres dwóch tygodni. Po tym czasie jeżeli przeszkadzają nam drobinki płatków, to cukier przesiewamy przez drobne sitko. Aromat róży utrzymuje się przez okres 6 miesięcy.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/09/Cukier-rozany.html