Wykonanie
duża garść oczyszczonych
płatków różanych1 szklanka
cukruPłatki róży oczyszczamy z pyłków. Odrywamy białe końcówki
płatków (wyrzucamy lub suszymy aby włożyć do zapachowych woreczków). Następnie
płatki rozcieramy w blenderze. Dodajemy do
cukru i dokładnie łączymy składniki.
Gdy
cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyschnięcia. Może to trwać nawet 2 dni. Najlepiej sprawdzić czy cząstki
płatków są jeszcze wilgotne rozcierając je
między palcami.
Cukier nadaje się do
herbaty, a także do dekoracji i aromatyzowania ciast i
ciasteczek. Smak jaki uzyskamy zależy od gatunku róży, który wykorzystamy i oczywiście ilości
płatków.Uwagi:Jeżeli najpierw ususzymy
płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do
cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków.Natomiast jeżeli chcemy aromatyzować słodzik w sypkiej postaci, to
płatki po oczyszczeniu suszymy, rozcieramy i łączymy ze słodzikiem. Naczynie zamykamy na okres dwóch tygodni. Po tym czasie jeżeli przeszkadzają nam drobinki
płatków, to
cukier przesiewamy przez drobne sitko. Aromat róży utrzymuje się przez okres 6 miesięcy.
Smacznego!