ßßß
Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyschnięcia. Może to trwać nawet 2 dni. Najlepiej sprawdzić czy cząstki płatków są jeszcze wilgotne rozcierając je między palcami.Cukier nadaje się do herbaty, a także do dekoracji i aromatyzowania ciast i ciasteczek. Smak jaki uzyskamy zależy od gatunku róży, który wykorzystamy i oczywiście ilości płatków.Uwagi:Jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków.Natomiast jeżeli chcemy aromatyzować słodzik w sypkiej postaci, to płatki po oczyszczeniu suszymy, rozcieramy i łączymy ze słodzikiem. Naczynie zamykamy na okres dwóch tygodni. Po tym czasie jeżeli przeszkadzają nam drobinki płatków, to cukier przesiewamy przez drobne sitko. Aromat róży utrzymuje się przez okres 6 miesięcy.
Smacznego!