Wykonanie
Cukier różany jest świetnym dodatkiem do
herbaty, słodzenia kompotów, dekoracji wypieków. Przygotowanie zajmuje chwilkę. Warto przygotować i
mieć w szafce choć jeden słoiczek. Do zrobienia potrzebne będą tylko dwa składniki-
cukier i
płatki dzikiej róży. Pamiętajcie, żeby zbierać te ostatnie z dala od
drogi, bo roślina bardzo chłonie zanieczyszczenia. Proporcje zależą od tego, jak intensywny w smaku i barwie
cukier chcemy otrzymać. Mój tegoroczny jest bardzo intensywny, więc ilość róży można spokojnie zmniejszyć nawet o połowę.Przepis na ciasto ucierane z wykorzystaniem
cukru różanego znajdziecie TUTAJ.
Składniki:300g
cukru2 garści
płatków dzikiej różyW makutrze, blenderze, dowolnym naczyniu ucieramy
płatki z odrobiną
cukru. Jak widać drewniana pałka też
daje radę. Gdy
płatki będą roztarte a
cukier równomiernie zabarwiony, dodajemy resztę
cukru i mieszamy. Zostawiamy do wysuszenia rozsypany cienką warstwą, np. na blaszce do pieczenia. Suszenie powinno trwać co najmniej kilka godzin w słońcu lub dwa dni, jeśli suszymy
cukier w domu. Przesypujemy do słoiczka i gotowe!