Wykonanie
Od
płatków pozbawić białych końcówek. Lekko pogniecione w rekach
płatki układać warstwami w szklanej misce, każdą zasypując 2 łyżkami
cukru. Zakryć szczelnie i zostawić na noc.Następnego dnia, w garnku o grubym dnie, zagotować na średnim ogniu pozostały
cukier z
wodą, mieszać, aż
cukier całkowicie się rozpuści, doprowadzając całość do wrzenia. Dodać
sok z cytryny i gotować na dużym ogniu przez 5 minut, nie mieszając. Zdjąć garnek i wystudzić
syrop. Gdy jest już letni, włożyć do niego
płatki wraz z płynem i całość raz jeszcze powoli zagotować. Gotować 15-20 minut do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorącą
konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić suchymi pokrywkami i odwrócić do góry dnem. Gdy przestygną ustawić
wiekiem do góry.