ßßß Cookit - przepis na Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka

Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka

nazwa

Wykonanie

Drugą rzeczą jaką uwielbiam robić po makaronach to piec chleb. Ten zapach w domu, smak i kto by pomyślał, że upieczenie chleba uczy pokory i cierpliwości. Są chleby, które piecze się raz dwa a są też które potrzebują o wiele więcej czasu, pracy, spokoju a efekty- bezcenne. W chlebie możemy umieścić praktycznie wszystko, to czemu nie zrobić dwa w jednym chleb w postaci gotowej ciepłej kanapki.Miałam to szczęście,że przepis na to dostałam od rodowitej Włoszki. Tym razem w środku wylądowało salami, mozzarella, papryka i świeża pachnąca bazylia. Oj jak ciężko się powstrzymać robiąc zdjęcia, aby nie skubnąć odrobiny :))
SKŁADNIKI:
675 g mąki typ 550
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
1,5 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki oliwy plus dodatkowo do posmarowania ciasta
375 ml letniej wody
10 szt plastra salami (użyłam z pieprzem)
300 g sera mozzarella
garść listków bazylii
2 papryki pokrojone w kostkę
świeżo zmielony pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
- mąkę, sól, drożdże mieszam ze sobą w misce następnie dodaję wodę oraz oliwę i wyrabiam na jednolitą masę aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (ok 10 minut), jeżeli widzimy,że nasze ciasto jest za suche dodajmy jeszcze odrobiny wody, wszytko zależy jakiej mąki użyjemy
- tak wyrobione ciasto odstawiamy przykryte na 1 godzinę do podwojenia swojej objętości
- w miedzy czasie przygotowuję paprykę, myję, osuszam dzielę na 4 i każda obieram ze skórki obieraczką od warzyw. Kroję w większą kostkę.
- mozzarelle osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w słupki
- ciasto już wyrośnięte wyjmuję z miski i delikatnie ugniatam przez ok 2 minuty i odstawiam na kolejne 10 minut.
- piekarnik rozgrzewam do 220 stopni
- cisto rozwałkuję na kształt prostokąta ok grubości ok 1 cm (mi wymiary wyszły ok 38-25)
- na cisto rozkładam salami, paprykę, mozzarellę i bazylię, posypuję świeżo zmielonym pieprzem
- tak przygotowane zwijam najpierw zakładam lekko brzegi do środka i zaczynam mocno zwijać
- końcówkę nawilżam woda i sklejam ciasto (pilnuję, aby cisto było dobrze przyklejone,aby nie pękło podczas pieczenia i zawartość nam nie wypłynęła)
- zwinięta roladę przykrywam ręcznikiem i odstawiam na 10 minut
- po tym czasie szpikulcem nakłuwam mocno roladę co kawałek (wykorzystuję do tego szpikulec drewniany do szaszłyka)
- smaruję oliwą i posypuję solą morską
- roladę piekę 30-35 minut do zrumienienia
- po upieczeniu układam na kratce do lekkiego przestudzenia po kroję na kawałki i podaję
Zapach i smak ....mniammm polecam :)
Smacznego
-
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/05/pikantna-rolada-chlebowa.html