Wykonanie
Jakiś czas temu w jednej z sieciówek można było dostać małe kamionki do zapiekania, oczywiście nabyłam kilka sztuk. Pomysły na ich wykorzystanie hmm ... tysiące :)) Dziś proponuję podanie w nich pysznego, sycącego, ciepłego śniadania. W kilka chwil wyczarujemy małe a zarazem wielkie co nieco. Chrupiący
boczek, zielony cudowny
szpinak w towarzystwie
pieczarki no i to coś lejące się
jajko ...... czy trzeba nam coś więcej.


SKŁADNIKI : 2 PORCJE-
jajko 2szt-
szpinak 3 garście-
pieczarka św. 2 szt-
mozzarella pół kuli-
boczek w plastrach (lub
szynka parmeńska) 6 plastrów-
sól, świeżo zmielony
pieprz do smaku-
gałka muszkatołowa 2 szczypty- 1 ząbek
czosnku-
masło 2 łyżki i odrobina do wysmarowania kamionek-
chleb kawałek pocięty w paseczkiSPOSÓB WYKONANIA:- nastawiamy piekarnik na 200 stopni- myjemy i osuszamy
szpinak i wrzucamy go na rozgrzaną patelnie z
masłem i utartym
czosnkiem, dusimy chwilę po czym dorzucamy pokrojone cieniutko
pieczarki, solimy,
pieprzymy doprawiamy
gałką muszkatołową dusimy kolejną minutę- smarujemy kamionkę
masłem i układamy w niej
boczek (robimy taki koszyczek z
boczku)- nakładamy
szpinak z
pieczarką kruszymy
mozzarellę i wbijamy w to
jajko
- wkładamy do nagrzanego piekarnika na 13-15 minut (w zależności jaki lubimy stopień wysmażenia
jajka)- ja podaję to z ciepłym
tostowym chlebem poczętym w paseczki, aby można było sobie zanurzać w
jajku .- świetnie smakuję posypany garścią świeżego
szczypiorku lub ulubionych naszych kiełek.-
jajko solimy i
pieprzymy
- pyszne, szybkie i sycące danieSmacznego