Wykonanie
W mojej kuchni zagościła
mąka semolina i w niej pozostanie na stałe.Semolina to jedna z najlepszych i najzdrowszych gatunków
mąki pszennej. Otrzymywana jest ze zmielonych ziaren pszenicy durum (Triticum durum). Robiłam już wiele pierogów ale nie w połączeniu z tą
mąką. Nie była bym sobą gdybym tego nie połączyła. Pierogi wyszły PRZEPYSZNE, ciasto sprężyste, leciutkie i i lekko słodkawe. Wedle mnie najlepsze ciasto. Tym razem zrobiłam pierogi z
kaszą gryczaną w połączeniu
serkiem ricotta. Do pogłębienia smaku dodałam do części moją ulubioną
czarnuszkę a do drugiej części świeży
rozmaryn. Szczerze mówiąc nie
mogę się zdecydować, która wersja lepsza:) Decydujcie sami.

SKŁADNIKI:- 2 szklanki
mąki pszennej (użyłam 405)- 1 szklankę semoliny- 1 szklanka gorącej
wody- 0,5 szklanki zimnej
wody- 1
jajko- 2 łyżki oliwy'- 1/2 łyżeczki
soli morskiej- 1
szalotka do posypania na pierogi-
masło do polaniaFARSZ- 1 paczka ugotowanej
kaszy gryczanej- 0,5 opakowania
serka ricotta- świeży
rozmaryn lub ziarna
czarnuszki (można pominąć)- 1
szalotka- 2 łyżki
masła
SPOSÓB WYKONANIA- mieszamy
mąkę z
solą i wlewamy w to szklankę gorącej
wody mieszamy łyżką drewnianą po czym wlewamy zimną
wodę, dodajemy
jajko i
oliwę- zagniatamy ciasto na jednolitą masę po zagnieceniu owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 10-15 min- po czym wałkujemy cienkie ciasto, wykrawamy krążki i nakładamy farsz i lepimy pierogigdy ciasto sobie odpoczywa przygotowujemy farsz- na patelni rozpuszczamy
masło i wsypujemy pocięta na drobną kostkę i ja zrumienimy- do miseczki wrzucamy ugotowaną
kaszę dodajemy
serek oraz
cebulkę z
masłem ja dodatkowo do jednej części dodałam
czarnuszkę a do drugiej świeży
rozmaryn . Tak przygotowaną masę należy dobrze wymieszać i jest już gotowa do nakładania pierogów.- tak przygotowane pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do ich wypłynięcia- te ciasto świetnie nadaję się do obsmażania na patelni- podajemy je z polanym
masłem oraz zrumienioną
cebulką (
szalotką)

Smacznego