" Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła!m y się jej nie boimy..."bo gorącą czekoladę z chili stworzymy :)Nadchodzą mrozy a czym najlepiej ogrzać organizm i uwolnić pełno endorfin jak nie gorącą czekoladą z chili i cynamonem. Pyszna cieplutka i gęsta a za razem pikantna czekolada w wielkim kubku. Świetnie się komponuję z kocem i dobrą książką. Nic tylko stworzyć i wskoczyć pod kocyk.SKŁADNIKI:( PORCJA NA 2-3 KUBKI)- 250 ml mleka- 5 łyżek śmietanki kremowej 30%- 2 łyżki cukru pudru- 1/3 łyżeczki chili w proszku (ostrej papryki) lub kawałek papryczki chili - w ilości do smaku- 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku lub kawałek kory cynamonu- 50 g gorzkiej czekoladySPOSÓB WYKONANIA:- do garnuszka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier puder oraz świeżą papryczkę chili i korę cynamonu jeśli ich używamy (przyprawy w proszku dodajemy później). Podgrzewać na średnim ogniu co chwilę mieszając (nie zagotowywać).- czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści. Dodać cynamon i chili w proszku lub płatkichili. Zagotować. Na koniec można masę zmiksować. Masa powinna wyjść brązowa i gładka.- podawać z posypanym cynamonem, płatkamichili, lub ubitą śmietaną- pić i uwalniać endorfiny szczęścia:)* inspiracja do czekolady ze strony "Kwestia Smaku "