Wykonanie
Dziś zapraszam na tort inny niż wszystkie, na pewno sprawdzi się na wyjątkowe okazje. To bardzo ciekawe połączenie smaków lekka masa
śmietanowo szampańska i krem z fig gotowanych w
winie musującym. Tort wymaga trochę pracy, ale jeśli chcecie zaskoczyć swoich
bliskich to na prawdę warto spędzić trochę czasu w kuchni.Ja jako, że ciągle uczę się zdobienia
tortów masą
cukrową spędziłam w kuchni nieco więcej czasu i z pomocą Mojego Mężczyzny, który zawsze dzielnie asystuje w moich próbach cukierniczych, wyczarowaliśmy radosne, kolorowe kwiatki. Było nie tylko pysznie ale i pięknie.
Biszkopt:8 jaj1 szklanka
cukru1 1/3 szklanki
mąki1/3 szklanki
mąki ziemniaczanejszczypta
soliBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy po jednym
żółtku i krótko ubijamy. Wsypujemy ostrożnie obie
mąki z proszkiem i mieszamy ostrożnie przy pomocy łyżki lub
łopatki. Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160-170 st. C przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.Masa figowa:30 dag suszonych fig2 szklanki
wina musującego3 łyżki
cukru pudruFigi kroimy drobno i gotujemy w
winie aż zaczną się rozpadać, dodajemy
cukier puder i miksujemy.Krem:4
żółtka3/4 szklanki
cukru1 szklanka
wina musującego3 łyżki
żelatyny660 ml
śmietany 30%Żółtka z
cukrem ucieramy na parze i stopniowo dolewamy do nich
wino musujące, ucieramy aż masa odrobinę zgęstnieje.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości
wody i dodajemy do masy jajecznej. Zimną
śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z masą jajeczną. By uniknąć powstawania grudek dodajemy partiami, po 2-3 łyżki
śmietany do masy jajecznej i mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na 4 części. Na pierwszą część wykładamy krem, przykrywamy kolejną częścią, wykładamy masę
figową, znów kładziemy krążek
biszkoptowy, a na niego krem
śmietanowy.Ponieważ dekorowałam tort masą
cukrową wierzch i boki smarowałam masą
maślaną, ale można zostawić część masy śmietanowej i posmarować nią boki i wierzch
tortu i udekorować dowolnie np.
owocami.


