ßßß Cookit - przepis na Tort szampańsko figowy

Tort szampańsko figowy

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na tort inny niż wszystkie, na pewno sprawdzi się na wyjątkowe okazje. To bardzo ciekawe połączenie smaków lekka masa śmietanowo szampańska i krem z fig gotowanych w winie musującym. Tort wymaga trochę pracy, ale jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich to na prawdę warto spędzić trochę czasu w kuchni.
Ja jako, że ciągle uczę się zdobienia tortów masą cukrową spędziłam w kuchni nieco więcej czasu i z pomocą Mojego Mężczyzny, który zawsze dzielnie asystuje w moich próbach cukierniczych, wyczarowaliśmy radosne, kolorowe kwiatki. Było nie tylko pysznie ale i pięknie.
Biszkopt:
8 jaj
1 szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy po jednym żółtku i krótko ubijamy. Wsypujemy ostrożnie obie mąki z proszkiem i mieszamy ostrożnie przy pomocy łyżki lub łopatki. Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160-170 st. C przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Masa figowa:
30 dag suszonych fig
2 szklanki wina musującego
3 łyżki cukru pudru
Figi kroimy drobno i gotujemy w winie aż zaczną się rozpadać, dodajemy cukier puder i miksujemy.
Krem:
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wina musującego
3 łyżki żelatyny
660 ml śmietany 30%
Żółtka z cukrem ucieramy na parze i stopniowo dolewamy do nich wino musujące, ucieramy aż masa odrobinę zgęstnieje. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do masy jajecznej. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z masą jajeczną. By uniknąć powstawania grudek dodajemy partiami, po 2-3 łyżki śmietany do masy jajecznej i mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na 4 części. Na pierwszą część wykładamy krem, przykrywamy kolejną częścią, wykładamy masę figową, znów kładziemy krążek biszkoptowy, a na niego krem śmietanowy.
Ponieważ dekorowałam tort masą cukrową wierzch i boki smarowałam masą maślaną, ale można zostawić część masy śmietanowej i posmarować nią boki i wierzch tortu i udekorować dowolnie np. owocami.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/05/tort-szampansko-figowy.html