To ciasto w moim domu kochają wszyscy, a ja lubię je szczególnie, bo może spokojnie leżakować ponad tydzień w lodówce. Proste w wykonaniu, wymaga jedynie odrobinę cierpliwości w rozwałkowywaniu placków. Wygląda elegancko i do tego zawsze się udaje.Ciasto2 jajka1/2 szklanki śmietany 18%1 łyżka maki ziemniaczanej1 łyżka amoniaku1/2 kg mąki pszennej1/2 kostki rozpuszczonej margarynyJajkaśmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować, dodać 1 łyżkę amoniaku. Do pozostałych składników dodać zmiksowaną masę i zagnieść ciasto. Podzielić go na 4 części. Rozwałkować i upiec na jasny kolor (ok 10 minut w 180 st. C)Masa:3 szklanki mleka1 szklanka cukru1 kostka masła3 jajka3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej1 szklanka kwaśnej śmietany2 cukrywaniliowe1 kieliszek (około 25 ml) wódkiwiórki kokosowe do posypania ciastaMasę gotuję dopiero, gdy ostatni placek się dopieka. Mleko, cukier i masło należy zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować. Zmiksowaną masę wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Dodać kieliszek wódki. Gorącą masę wykładamy na jeszcze ciepłe placki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsze jest na drugi albo kolejny dzień.