ßßß Cookit - przepis na Aniołek

Aniołek

nazwa

Wykonanie

To ciasto w moim domu kochają wszyscy, a ja lubię je szczególnie, bo może spokojnie leżakować ponad tydzień w lodówce. Proste w wykonaniu, wymaga jedynie odrobinę cierpliwości w rozwałkowywaniu placków. Wygląda elegancko i do tego zawsze się udaje.
Ciasto
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka amoniaku
1/2 kg mąki pszennej
1/2 kostki rozpuszczonej margaryny
Jajka śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować, dodać 1 łyżkę amoniaku. Do pozostałych składników dodać zmiksowaną masę i zagnieść ciasto. Podzielić go na 4 części. Rozwałkować i upiec na jasny kolor (ok 10 minut w 180 st. C)
Masa:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
3 jajka
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 cukry waniliowe
1 kieliszek (około 25 ml) wódki
wiórki kokosowe do posypania ciasta
Masę gotuję dopiero, gdy ostatni placek się dopieka. Mleko, cukier i masło należy zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować. Zmiksowaną masę wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Dodać kieliszek wódki. Gorącą masę wykładamy na jeszcze ciepłe placki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsze jest na drugi albo kolejny dzień.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2014/12/anioek.html