Wykonanie
Uwielbiasz
czekoladę i chciałbyś jeść
krem czekoladowy na śniadanie?
Czemu nie. A jeśli jeszcze
powiem wam, że ten krem nie tuczy, jest bogaty w składniki odżywcze i do tego zapewnia energię na cały poranek? Myślę, że każdy zechce spróbować.
Ja zakochałam się w tym połączeniu i jak tylko mam ochotę na odrobinę
czekolady to funduję sobie takie pyszne, zdrowe czeko śniadanko.Potrzebujemy tylko 3 składników -
kaszy jaglanej o jej cennych właściwościach odżywczych
pisałam już tutaj klik,
banana i
kakao.
Kakao to źródło wielu składników odżywczych: magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku. Powszechnie wiadomo również, że świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie.
Banan mimo, że uznawany za dość kaloryczny
owoc, dostarcza wielu składników odżywczych. Poza węglowodanami i niewielką ilością
białka zawiera kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, C, D, E i K. Stanowi również wartościowe źródło makroelementów takich, jak wapń, fosfor, potas, sód i magnez oraz mikroelementów: miedzi, cynku,
fluoru, żelaza, manganu i
jodu.
A teraz przepis:4 łyżki
kaszy jaglanej1 średni
banan1 łyżeczka gorzkiego
kakao (u mnie wedel)
Kaszę płuczemy, przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy aż wchłonie całą
wodę (stosunek
wody do
kaszy 2:1).
Banana rozgniatamy, dodajemy przestudzoną
kaszę i
kakao i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu.Kaloryczność 1 porcji to ok 320 kcal - policzona w oparciu o dane z portalu ilewazy.plMoje rady:
Kaszę zamiast na wodzie można ugotować na
mlekuJeśli chcemy uzyskać idealnie gładki krem warto do gotowania dodać więcej
wody i pogotować
kaszę chwilę dłużejJak nie chce mi się bawić blenderem to po prostu rozgniatam wszystkie składniki widelcem, nie jest wtedy tak kremowo, ale równie pysznie.Krem można przygotować wieczorem, a rano tylko podgrzać w mikrofali.
Smacznego :)