Wykonanie
Żeberka pieczone w
ketchupie mają dwa plusy – świetnie smakują i pięknie się prezentują, właśnie dzięki ketchupowej marynacie, która oblepia każdy centymetr mięchaSą boskie w smaku, a co najważniejsze – uwielbiają je dzieci ( bo które dziecko nie lubi
ketchupu 😉 ) i to właśnie
między innymi dlatego, ta wersja będzie częstym gościem na moim
stoleSkładniki:pół kg
żeberek ( u mnie trójkąty )szklanka dobrej jakości
ketchupuszklanka
wody1 duża
cebula2 łyżeczki mielonej
papryki czerwonej, wędzonejłyżeczka
cukru4 ząbki przeciśniętego przez praskę
czosnkusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Umyte i osuszone
żeberka kroimy na mniejsze paski i obsmażamy z dwóch stron na patelni.Obsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na patelni szklimy
cebulę pokrojoną w piórka, którą później dodajemy do
żeberek.Z reszty składników robimy sos do
żeberek.Umieszczamy wszystkie w garnuszku, mieszamy ze sobą bardzo dokładnie i doprowadzamy do zagotowania.Wyłączamy i polewamy
żeberka.Polane sosem
mięso, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy, pod przykryciem ( ja przykryłam folią aluminiową ) przez 1,5 godziny.Przepis znaleziony na: smakowiciewmojejkuchni.blogspot.comJeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom