ßßß



Lekki i zdrowy – czasami mam ochotę na właśnie taki obiad.Bez mięsa, bez tłuszczu i żadnych zbędnych dodatków.Piękno tkwi w prostocie jak to mówią, a ja zawsze jedząc takie dania, nie mogę wyjść z podziwu, jak dobrze i zdrowo można się najeść, nie jedząc wiecznie kotletów, ziemniaków i innych, typowych ciężkich dań obiadowych 😉Składniki:dowolny, ulubiony makaronopakowanie mrożonego szpinaku ( 450g )200ml śmietanki 30%2 garście startego sera żółtego4 pieczarki ( opcjonalnie )pół większej cebuli2 ząbki czosnkusok z połowy cytrynysól, pieprzPrzygotowanie:Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.Na patelni, na odrobinie oliwy, szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę z posiekanymi drobno pieczarkami ( może być to kosteczka, lub plasterki ).Do zeszklonej cebuli z pieczarkami, wrzucamy mrożony szpinak, podsmażając na małym ogniu, do całkowitego jego rozmrożenia.Kiedy nasz szpinak będzie już cały rozmrożony, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i sól, pieprz do smaku, indywidualnie, tak jak najbardziej lubimy.Na patelnię, do szpinaku wlewamy śmietankę, wrzucamy ser żółty, mieszamy i podsmażamy całość około 5 minut.Gotowy już sos, mieszamy z ugotowanym makaronem i gotowe.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom