ßßß Cookit - przepis na Rondel burgundzki

Rondel burgundzki

nazwa

Wykonanie

Rondel burgundzki to zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem różnego rodzaju mięs. Nie wiem skąd wzięła się nazwa i czy faktycznie potrawa ta pochodzi z burgundii, dla mnie jest to niezapomniany smak dzieciństwa, którym chciałabym się z Wami podzielić. Moja mama dawno temu przygotowywała tę potrawę jako szybkie, proste i ekonomiczne danie. Idealnie nadaje się do wykorzystania resztek wędlin (kiełbasy, parówek, boczku). Postanowiłam przygotować tę zapiekankę do wyzwania wspólnego gotowania w którym dziś wzieły udział: Mirabelka, Panna Malwinna, Mops i Jutinka .
Składniki :
1,2-1,5kg ziemniaków (w zależności od wielkości naczynia)
150g boczku
2 parówki
pół laski kiełbasy
150ml śmietany
1 jajko
sól, pieprz
zioła prowansalskie
papryka słodka i ostra
tymianek
masło
Przygotowanie :
Ziamniaki obrać, pokroić w plasterki i obgotować przez kilka minut.
Naczynie żaroodpone wyłożyć boczkiem pokrojonym w plastry, następnie ułożyć na nim warstwę ziemniaków, posypać solą, pieprzem i ziołami, na niej warstwę pokrojonych w plasterki parówek, następnie ponownie ziemniaki również posypane ziołami i przyprawami, na nich plasterki kiełbasy i ponownie warstwę ziemniaków. Na każdej wartswie ziemniaków można ułożyć kilka cienkich płatków masła. Całość zalać śmiataną wymieszaną z jajkiem, posypać ziołami i przyprawami. Pod koniec pieczenia wierzch zapiekanki posypać żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do godziny, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/09/rondel-burgundzki.html