Wykonanie
Rondel burgundzki to zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem różnego rodzaju
mięs. Nie wiem skąd wzięła się nazwa i czy faktycznie potrawa ta pochodzi z burgundii, dla mnie jest to niezapomniany smak dzieciństwa, którym chciałabym się z
Wami podzielić. Moja mama dawno temu przygotowywała tę potrawę jako szybkie, proste i ekonomiczne danie. Idealnie nadaje się do wykorzystania resztek
wędlin (
kiełbasy,
parówek,
boczku). Postanowiłam przygotować tę zapiekankę do wyzwania wspólnego gotowania w którym dziś wzieły udział: Mirabelka, Panna Malwinna, Mops i Jutinka .

Składniki :1,2-1,5kg
ziemniaków (w zależności od wielkości naczynia)150g
boczku2
parówkipół laski
kiełbasy150ml
śmietany1
jajkosól,
pieprzzioła prowansalskiepapryka słodka i ostra
tymianekmasło
Przygotowanie :
Ziamniaki obrać, pokroić w plasterki i obgotować przez kilka minut.Naczynie żaroodpone wyłożyć
boczkiem pokrojonym w plastry, następnie ułożyć na nim warstwę
ziemniaków, posypać
solą,
pieprzem i
ziołami, na niej warstwę pokrojonych w plasterki
parówek, następnie ponownie
ziemniaki również posypane
ziołami i
przyprawami, na nich plasterki
kiełbasy i ponownie warstwę
ziemniaków. Na każdej wartswie
ziemniaków można ułożyć kilka cienkich
płatków masła. Całość zalać
śmiataną wymieszaną z
jajkiem, posypać
ziołami i
przyprawami. Pod koniec pieczenia wierzch zapiekanki posypać
żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do godziny, lub do czasu aż
ziemniaki będą miękkie.


Smacznego !