Wykonanie
Dzisiejsza zupa to odkrycie roku! Naprawdę! Nigdy jeszcze nie
jadłam tak pysznej zupy pomidorowej. Pomidorówka? Phi, wielka rzecz. A jednak! Jestem pewna, że gdy jej spóbujecie, nie będziecie chcieli jeść żadnej innej;) Jej sekretnym składnikiem jest dodatek
suszonych pomidorów.Pomysł na tę zupę zaczerpnęłam z ksiązki Kate McMillan "Smaczne Zupy", gdy go zobaczyłam, przeczytałam, szybko sprawdziłam czy mam wszystkie niezbędne składniki i od razu zabrałam się za jej gotowanie mimo, że właśnie wybiła północ. Wam również gorąco ją polecam, jest niezwykle smaczna, intensywnie pomidorowa, kwaskowa i bardzo esencjonalna.

Składniki :2
szalotkikawałeczek czerwonej
papryczki chili (opcjonalnie)150g
suszonych pomidorów w
oliwie500ml
przecieru pomidorowego (passaty)50-70ml
wody2 łyzki
śmietany (opcjonalnie)
sól,
pieprzmięso krabowe z puszki (opcjonalnie), ewnetualnie
krewetki lub grzanki (również opcjonalnie)

Przygotowanie :W garnku rozgrzej nieco
oliwy z
pomidorów, przesmaż na niej drobno pokrojona
szalotkę i ewentualnie odrobinę drobno posiekanej
papryczki chili, nada ona zupie dodatkowy, lekko ostry smak. Gdy
szalotka zmięknie dodaj
suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Wlej
przecier pomidorowy i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem kilkanaście minut. Zdejmij garnek z ognia, a gdy zupa lekko przestygnie dokładnie ją zmiksuj. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie dodaj
śmietanę (mnie bez
śmitany smakowała lepiej), jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolej
wody, nie obawiaj się zupa nie straci na smaku czy stanie się wodnista, jest bardzo esencjonalna. Nalej na talerze, udekoruj
mięsem krabowym,
krewetkami lub grzankami, jeśli nie masz tych dodatków, nie przejmuj się, zupa smakuje wyśmienicie również bez nich ;)

Smacznego!