ßßß
Składniki :2 szalotkikawałeczek czerwonej papryczki chili (opcjonalnie)150g suszonych pomidorów w oliwie500ml przecieru pomidorowego (passaty)50-70ml wody2 łyzki śmietany (opcjonalnie)sól, pieprzmięso krabowe z puszki (opcjonalnie), ewnetualnie krewetki lub grzanki (również opcjonalnie)
Przygotowanie :W garnku rozgrzej nieco oliwy z pomidorów, przesmaż na niej drobno pokrojona szalotkę i ewentualnie odrobinę drobno posiekanej papryczki chili, nada ona zupie dodatkowy, lekko ostry smak. Gdy szalotka zmięknie dodaj suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Wlej przecier pomidorowy i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem kilkanaście minut. Zdejmij garnek z ognia, a gdy zupa lekko przestygnie dokładnie ją zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodaj śmietanę (mnie bez śmitany smakowała lepiej), jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolej wody, nie obawiaj się zupa nie straci na smaku czy stanie się wodnista, jest bardzo esencjonalna. Nalej na talerze, udekoruj mięsem krabowym, krewetkami lub grzankami, jeśli nie masz tych dodatków, nie przejmuj się, zupa smakuje wyśmienicie również bez nich ;)
Smacznego!