Wykonanie
Wraz ze mna rozne dania z wykorzystaiem ziemnikow,
pora i
boczku przygotowali: Bartoldzik,
Maggie i Wojciech .

Skladniki:750g ziemniakow300g
boczku4-5
pory (biala i jasnozielona czesc)1
jajkopol szklanki
smietanysol,
pieprzostra paprykakilka plastrow
bekonu (4-5)

Przygotowanie:
Boczek pokroic w kostke i wytopic na patelni, gdy sie przyrumieni dodac pokrojonego w plasterki
pora, posolic i dobrze popierzyc i smazyc chwile, az
por zmieknie.W miedzyczasie
ziemniaki pokrojc na niezbyt grube kawalki (wielkosci kesa) i ogotowac okolo 10 minut.W kubku roztrzepac jedno
jajko ze
smietana.
Ziemniaki odcedzic, a nastepnie wymieszac z
miesem i
porami. Przelozyc do zaroodpornego naczynia do zapiekania i polac
smietana.Zapiekac przez okolo 40 w temperaturze 180 stopni.Plastry
bekonu zgrilowac, pokroic w kostke i pod koniec pieczenia posypac nimi zapiekanke.


Smacznego!