Wykonanie
Rozkręcam się z deserami;) Dziś postanowiłam przygotować ciasto z
rabarbarem, którym niegdyś zajadałam się w domu. Jest to prawdziwy deser, który wymaga ugniatania ciasta, ubijania piany i pieczenia. Mimo tego jest niezmiernie proste, a smakuje wybornie - słodko - kwaskowe, idealne na gorące dni.

Składniki:500g
mąki6
jajek200g
margaryny2 szklanki
cukru + 2 łyżki1 saszetka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia600g
rabarbaru
Przygotowanie:Umyć i oczyścić
rabarbar, pokroić na około centymetrowe kawałki.Zagnieść ciasto na spód. Do dużej miski wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy, 2 łyżki
cukru,
żółtka i
margarynę. Dokładnie wyrobić aż ciasto osiągnie konsystencję kruszonki.Ubić pianę - do naczynia wlać
białka, dodać szczyptę
soli i zacząć ubijać mikserem, stopniowo dodając
cukier. Ubijać aż piana będzie sztywna.Prostokątną formę do wypieków, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na nią ciasto krusząc je, na nim ułożyć
rabarbar, a następnie wyłożyć pianę formując wysokie formy, posypać odrobiną ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.


Smacznego!