Sezon na rabarbar trwa...Na mojej działce rośnie rabarbar zielony, jest bardziej kwaskowy. Jeżyny miałam mrożone. Powstało więc ciasto z rabarbarem i jeżynami . Podstawę przepisu na ciasto znalazłam na opakowaniu cukru;)Składniki:2,5 szklanki mąki4 jajka1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 kostka margarynycukier waniliowy50 dag rabarbaru pokrojonego w kostkę10 dag jeżynKruszonka:1/5 kostki margaryny2/3 szklanki mąki2 łyżeczki cukruKruszonkę zagnieść w kulkę. Zawinąć w folię i na pół godziny do zamrażarki.Rabarbar wrzucić z odrobiną masła do rondelka i lekko przesmażyć, dodać cukru do smaku, wrzucić jeżyny, wymieszać.Kostkę margaryny rozpuścić w rondelku i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrami, dodawać mąkę przesianą z proszkiem. Na końcu dodać masło. Utrzeć ciasto mikserem. Wyłożyć na przygotowaną formę. Na ciasto owoce. Na wierzch zetrzeć kruszonkę. Piec godzinę w 180 st. C.