Wykonanie
Oto pomysł na pyszny i błyskawiczny obiad - d elikatny i soczysty
łosoś w lekko kwaskowym, kremowym sosie z
kaparami. Jest to i dealne danie do przygotowania "na szybko", tuż po powrocie z pracy. Nie wymaga wiele wysiłku i jeszcze mniej czasu, natomiast smakuje wybornie. Polecam!

2 filety z
łososia2-3 ząbki
czosnku2 łyżki
kaparów w zalewie1
papryczka chili (niezbyt ostra)sok z cwiartki
cytryny2 łyżki
serka Philadelphia (original lub light)łyżka
masła do smażenia
mleko lub
woda (opcjonalnie)
sól,
pieprzNa patelni roztopić
masło,
łososia posolić i popierzyć i smażyć na niewielkim ogniu.W międzyczasie na drugiej patelni roztopić nieco
masła i delikatnie przesmażyć na nim
czosnek, uważać aby się nie przypiekł, ponieważ wtedy będzie gorzki. Dodać drobniutko pokrojoną
papryczkę chili, lekko przesmażyć ciągle mieszając. Dodać
kapary,
sok z cytryny i
serek Philadelhia, dokładnie wymieszać aż
ser się rozpuści, w razie potrzeby dodać nieco
wody lub
mleka w celu uzyskania pożądanej konsystencji sosu, nieco żadszy
sos jest smaczniejszy.



Smacznego!