Wykonanie
Sezon
szparagowy w pełni, dlatego też postanowiłam wykorzystać to delikatne warzywo, połączyć je z
jajkiem i przygotować kolejną wersję jajecznicy. W związku z akcją wspólnego gotowania przygotowaliśmy danie składające się z
trzech składników:
szparagów,
jajek i
sera.Podobne danie razem ze mną przygotowali:Bartoldzik,
Maggie, Wiera,Dobromila, Siaska, Mirabelka, MalgosiaZ, Wojciech,Panna Malwinna,
Gin i Siankoo .

4-5
jajekpęczek
zielonych szparagówparmezanmasło do smażenia
sól najlepiej gruba, morska
pieprz świeżomielony
oliwaSzparagi obrać, posmarować
oliwą i zgrilować (kilka minut aż zmiękną, ewentualnie można je przesmażyć na patelni, dzięki takiej obróbce pozostają jędrne, sprężyste i chrupiące), pokroić na około dwucentymetrowe kawałki.Na patelni roztopić
masło, wbić
jajka i smażyć aż się zetną, pod sam koniec dodać
szparagi, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, delikatnie wymieszać, nałożyć na talerze i posypać
parmezanem. Podawać natychmiast z ulubionym
pieczywem.

Smacznego!