ßßß Cookit - przepis na Jajecznica ze szparagami

Jajecznica ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Sezon szparagowy w pełni, dlatego też postanowiłam wykorzystać to delikatne warzywo, połączyć je z jajkiem i przygotować kolejną wersję jajecznicy. W związku z akcją wspólnego gotowania przygotowaliśmy danie składające się z trzech składników: szparagów, jajek i sera.
Podobne danie razem ze mną przygotowali:
Bartoldzik, Maggie, Wiera,Dobromila, Siaska, Mirabelka, MalgosiaZ, Wojciech,Panna Malwinna,Gin i Siankoo .
4-5 jajek
pęczek zielonych szparagów
parmezan
masło do smażenia
sól najlepiej gruba, morska
pieprz świeżomielony
oliwa
Szparagi obrać, posmarować oliwą i zgrilować (kilka minut aż zmiękną, ewentualnie można je przesmażyć na patelni, dzięki takiej obróbce pozostają jędrne, sprężyste i chrupiące), pokroić na około dwucentymetrowe kawałki.
Na patelni roztopić masło, wbić jajka i smażyć aż się zetną, pod sam koniec dodać szparagi, doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać, nałożyć na talerze i posypać parmezanem. Podawać natychmiast z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/05/jajecznica-ze-szparagami.html