Fascynacja frittatami w naszym domu trwa:)Dzisiaj wyczarowałam frittaty z brokułem, ale dodałam jeszcze kilka składników i taka wersja jest też pyszna ;)Ta wersja jest już mięsna ;)Składniki:1/2 brokułu5 jajek5 plasterków szynki3 pieczarkisuszony szczypiorek3 plasterki żółtego serasólpieprzpapryka słodkabazylia suszonaolej do foremekPrzygotowanie:Brokuła myjemy i kroimy na bardzo małe różyczki. Wrzucamy je do gotującej się posolonej wody i blanszujemy przez 3 minuty. Odcedzamy je na sicie i przelewamy zimną wodą. Brokuł już jest gotowy :)Jajka wbijamy do miski, mocno je roztrzepujemy widelcem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką oraz szczypiorkiem i bazylią.Do masy jajecznej dodajemy uduszone pieczarki i pokrojoną w kostkę szynkę.Na dnie papierowych foremek układamy różyczki brokuła i zalewamy to masą jajeczną.Formy wypełniamy do około 2/3 wysokości i delikatnie posypujemy serem żółtym.Całość pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.Porcja wystarcza na 8 muffinek.Pyszności;)