ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kapusty kiszonej i otrębów owsianych

Kotlety z kapusty kiszonej i otrębów owsianych

nazwa

Wykonanie

Pyszne, zdrowe i aromatyczne kotleciki z kapusty kiszonej, która charakteryzuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami, m.in.:
1.Właściwości antynowotworowe
Badania dowiodły, że jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty kiszonej (najlepiej surowej) chroni nas przed wieloma nowotworami w tym głownie rakiem żołądka, dwunastnicy i jelita grubego.
2. Kapusta na odchudzanie
100g ma jedynie 16kcal więc śmiało można ją jeść, plus dodatek błonnika sprawi, że zjadając tak niskokaloryczne danie będziemy długo czuć się najedzeni
3. Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, reguluje temperaturę ciała, działa wspomagająco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy jest również polecana dla kobiet karmiących i dla ludzi cierpiących na niedokrwistość.
Składniki :
- 2 garście kiszonej kapusty
- 5 łyżek otrąb owsianych ( lub więcej w zależności od tego jak wodnista jest kapusta)
- 2 łyżki dowolnej mąki ( ja dodałam mąki z ciecierzycy)
- 1 jajko
- pieprz, zioła (czosnek,oregano, papryka słodka, kurkuma)
Przygotowanie :
Kapustę delikatnie zblendować, następnie dodać otręby, mąkę jajko, przyprawy i w razie potrzeby dosypać mąki lub otrębów, żeby masa była dość zwarta i dały się lepić kotlety, uformować kotlety i piec przez ok 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Smacznego :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/05/kotlety-z-kapusty-kiszonej-i-otrebow.html