Wykonanie
Pyszne, zdrowe i aromatyczne kotleciki z
kapusty kiszonej, która charakteryzuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami, m.in.:1.Właściwości antynowotworoweBadania dowiodły, że jedzenie przynajmniej raz w tygodniu
kapusty kiszonej (najlepiej surowej) chroni nas przed wieloma nowotworami w tym głownie
rakiem żołądka, dwunastnicy i jelita grubego.2.
Kapusta na odchudzanie100g ma jedynie 16kcal więc śmiało można ją jeść, plus dodatek błonnika sprawi, że zjadając tak niskokaloryczne danie będziemy długo czuć się najedzeni3. Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, reguluje temperaturę ciała, działa wspomagająco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy jest również polecana dla kobiet karmiących i dla ludzi cierpiących na niedokrwistość.
Składniki :- 2 garście
kiszonej kapusty- 5 łyżek
otrąb owsianych ( lub więcej w zależności od tego jak wodnista jest
kapusta)- 2 łyżki dowolnej
mąki ( ja dodałam
mąki z
ciecierzycy)- 1
jajko-
pieprz,
zioła (
czosnek,
oregano,
papryka słodka,
kurkuma)Przygotowanie :
Kapustę delikatnie zblendować, następnie dodać
otręby,
mąkę jajko,
przyprawy i w razie potrzeby dosypać
mąki lub
otrębów, żeby masa była dość zwarta i dały się lepić kotlety, uformować kotlety i piec przez ok 20 minut w temperaturze 175 stopni.Smacznego :)