ßßß
Składniki:1 karp (wypatroszony, oczyszczony z łusek, z odciętymi zbędnymi częściami)2 jajka2/3 szklanki bułki tartej1/2 szklanki mąki kukurydzianej2 łyżeczki vegety1 łyżeczka czarnego pieprzuolej do smażeniaPrzygotowanie karpia:Rybę pokroić w dzwonka o szerokości około 2 centymetrów . Krojenie najlepiej zacząć od grzbietu.Każde dzwonko od środka ma ości (żebra), które łączą się w górnej części, przy grzbiecie.Od zewnątrz natomiast dzwonko pokryte jest skórą. Nas interesuje mięso, które jest pomiędzy ościami a skórą.W tym celu najpierw odkroimy jedną połówkę od ości, a potem drugą. Używamy ostrego noża, co pomoże odciąć od ości jak najwięcej mięsa. Zaczynamy od szczytu. Odkrawamy mięso tuż przy grzbiecie, a następnie nóż prowadzimy w dół, między mięsem a ościami (żebrami). W ten sposób mamy ładny kawałek ryby, z którego trzeba jeszcze odciąć skórę.Odkrojony kawałek kładziemy na desce do krojenia skórą do dołu, nacinamy płasko przy samej skórze i trzymając w tym miejscu rybę palcami nóż prowadzimy dalej płasko dołem, przy samej skórze, odcinając od niej mięso.W ten sposób wycinamy mięso z każdego dzwonka.
Przygotowane kawałki ryby włożyć do miski, oprószyć vegetą oraz pieprzem i wymieszać.Jajka wbić do talerza o szerokim dnie i rozkłócić dobrze widelcem.Mąkę kukurydzianą i bułkę tartą wymieszać w drugim talerzu.Każdy kawałek ryby zamoczyć w jajku, a następnie opanierować w mieszance mąki kukurydzianej i bułki tartej. Wystarczy pojedyncza warstwa panierki.
Olej rozgrzać dobrze na patelni (oleju nie powinno być ani za mało, ani za dużo; około 0,5 cm) i panierowane kawałki obsmażyć najpierw z jednej strony, potem z drugiej. W przypadku grubych kawałków można je obsmażyć również z boku.Rybę wyłożyć na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło.
Zapraszam również na pieczonego karpia:
Karp pieczony - najlepszy