ßßß Cookit - przepis na Kalafior fasolka i makaron z bułką tartą - prosty obiad

Kalafior fasolka i makaron z bułką tartą - prosty obiad

nazwa

Wykonanie

To jedno z tych dań, które przygotowuję chcąc ugotować prosty obiad bez mięsa.
Kalafior i fasolka szparagowa świetnie komponują się z makaronem. Bułka tarta zrumieniona na maśle jest kropką nad „i”. Danie świetnie nadaje się do odsmażania na patelni… o ile coś zostanie do odsmażenia :)
Co do makaronu można wybrać dowolny rodzaj, choć najlepiej sprawdza się makaron typu świderki (np. eliche,tortiglioni,spirali) – delikatny i miękki. Na moim talerzu zagościł makaron świderki nr 22 z pomidorami. A jeśli makaron z pomidorami, to i bazylia. Fioletowa bazylia jest bardzo dekoracyjne i nie ustępuje w smaku zielonej, a przy tym łatwo ją wyhodować w doniczce, więc polecam :)
Składniki:
1 kalafior
400 g fasolki szparagowej
300 g makaronu świderki
2 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
Kalafior, fasolkę szparagową i makaron ugotować w osolonej wodzie (gotujemy osobno, ponieważ składniki maja różny czas gotowania) i odsączyć na durszlaku.
Masło rozpuścić na małej patelni, dodać bułkę tartą i lekko ją zrumienić.
Warzywa przełożyć na półmisek i polać bułką tartą.
Danie jest uniwersalne i zimą można z powodzeniem używać warzyw mrożonych w miejsce świeżych.
A to młoda fioletowa bazylia.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/06/kalafior-fasolka-i-makaron-z-buka-tarta.html