Wykonanie
Kapusta po koreańsku to bardzo popularna i lubiana w Rosji surówka obiadowa. Ma intensywny, ale jednocześnie łagodny, lekko słodki smak. Aromatu dodaje jej
kurkuma i
czosnek.Ten przepis to nieco zmodyfikowana wersja klasycznego przepisu na surówkę z
białej kapusty po koreańsku. Ze względu na delikatność
młodej kapusty zmniejszyłam proporcje zalewy i dodałam trochę więcej
marchwi niż w wersji podstawowej.

Składniki:1 niewielka
młoda kapusta (około 1 kg)2 średnie
marchewki3 ząbki
czosnku1 czubata łyżeczka
kurkumyZalewa:70 ml
wody50 g
cukru1 płaska łyżeczka
soli40 ml
oleju40 ml
octu jabłkowegoKapustę oczyścić z zewnętrznych liści i drobno posiekać.
Marchewkę zetrzeć na tarce na długie cienkie słupki.
Czosnek drobno posiekać.
Kapustę,
marchewkę,
czosnek i
kurkumę zmieszać w misce i odstawić.Do garnuszka wlać
wodę i doprowadzić ja do wrzenia. Do
wody wsypać
cukier i
sól. Jeszcze raz zagotować. Garnek zdjąć z ognia, dolać
olej i
ocet.Gotową zalewą polać
kapustę, wymieszać całość, przykryć talerzykiem mniejszym od średnicy miski i lekko obciążyć (np. butelką z
wodą). Odstawić na około 1-2h aż
kapusta puści
soki. Po tym czasie odlać nadmiar płynu.