ßßß Cookit - przepis na Surówka z młodej kapusty po koreańsku

Surówka z młodej kapusty po koreańsku

nazwa

Wykonanie

Kapusta po koreańsku to bardzo popularna i lubiana w Rosji surówka obiadowa. Ma intensywny, ale jednocześnie łagodny, lekko słodki smak. Aromatu dodaje jej kurkuma i czosnek.
Ten przepis to nieco zmodyfikowana wersja klasycznego przepisu na surówkę z białej kapusty po koreańsku. Ze względu na delikatność młodej kapusty zmniejszyłam proporcje zalewy i dodałam trochę więcej marchwi niż w wersji podstawowej.
Składniki:
1 niewielka młoda kapusta (około 1 kg)
2 średnie marchewki
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka kurkumy
Zalewa:
70 ml wody
50 g cukru
1 płaska łyżeczka soli
40 ml oleju
40 ml octu jabłkowego
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce na długie cienkie słupki. Czosnek drobno posiekać.
Kapustę, marchewkę, czosnek i kurkumę zmieszać w misce i odstawić.
Do garnuszka wlać wodę i doprowadzić ja do wrzenia. Do wody wsypać cukier i sól. Jeszcze raz zagotować. Garnek zdjąć z ognia, dolać olej i ocet.
Gotową zalewą polać kapustę, wymieszać całość, przykryć talerzykiem mniejszym od średnicy miski i lekko obciążyć (np. butelką z wodą). Odstawić na około 1-2h aż kapusta puści soki. Po tym czasie odlać nadmiar płynu.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/surowka-z-modej-kapusty-po-koreansku.html