Wykonanie
Szczerze przyznam, że
ananasa jakoś unikałem, niby wiedziałem jak się go obiera, ale chyba z lenistwa wybierałem tego z puszki. Tak było np. przy
sałatce z
kurczaka z
ananasem :) To moja ulubiona
sałatka i kolejny raz jak
będę ją robił zrobię już ze świeżym
ananasem, pewnie jest jeszcze lepsza :)

Jak go prosto obrać i oczyścić pokazał mi Grzegorz Łapanowski na moich ostatnich warsztatach :) On zaczął, wręczył mi nóż i nie było wyjścia ;) Przekonałem się, żeby stosować świeży
owoc, zamiast tego z puszki :)

Składniki :1
ananas2
filety z piersi kurczaka50g
ryżu jaśminowego2 listki
bazylii tajskiej2 łyżki
oliwy z oliwekPrzyprawy :
currypieprz czarnypapryka słodka
Filety z piersi myjemy, odsączamy
wodę i oczyszczamy. Polewamy 2 łyżkami
oliwy z oliwek i obtaczamy w niej
mięso. Posypujemy
pieprzem czarnym,
curry i
papryką słodką.
Piersi kurczaka odstawiamy na około godzinę, żeby się zamarynowały.

Po godzinie
mięso układamy na tacce z folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru.
Ryż przekładamy do pojemnika na
ryż i stawiamy go na 2 poziomie urządzenia. Następnie zalewamy wrzątkiem na 2 cm ponad jego stan. Wlewamy także wrzątek do pojemnika na
wodę i włączamy parowar na 25 minut.

W czasie jak reszta dania się paruje obieramy
ananasa, oczyszczamy go i kroimy kawałek w kostkę. Resztą można zająć się później, zrobić z niego
sałatkę, o której wcześniej wspominałem, albo wykorzystać do deseru czy zjeść po prostu samego :)Listki
bazylii tajskiej myjemy.

Kiedy parowar się wyłączy, przekładamy
mięso i
ryż jaśminowy na talerz. Kosteczki
ananasa układamy na
mięso, a
bazylie tajską na
ryż.

Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam