Wykonanie

Kolejne śniadanie w której główną rolę mają
jajka.Również coraz częściej
szparagi pojawiają się w mojej kuchni.A pomału latko przychodzi, wtedy dopiero będzie warzywnie :) :)Składniki (1 porcja):~6-7
szparagów~2
jajka~70g
sera pleśniowegou mnie z niebieską pleśnią~1/4
papryki czerwonej~sól,
pieprz~dod. 2 kromki
chleba~łyżka
masła
Wykonanie:
Szparagi myjemy i gotujemy na parze 10-12 minut lub gotujemy ok 8 minutek, nie zanurzając główek,ponieważ są dużo delikatniejsze i rozgotują się we wrzątku.Gotowe
szparagi kroimy w paro centymetrowe paski,
paprykę dowolnie kroimymieszamy z roztrzepanymi
jajkami i pokrojonym drobno
serem.Doprawiamy
solą i
pieprzem.Przelewamy do żaroodpornego naczyńka wysmarowanego
masłem.Wkładamy do piekarnika na ok 20 minutek w temp. 180 stopni.Obok pojemnika możemy ułożyć posmarowane
masłem kromki
chlebatworząc grzanki.

Można dodać dowolnego
serka,nie każdemu pasuje intensywny smak
sera pleśniowego :)