Wykonanie

Ostatnio mój ogród zaczął dawać mi wszystko co dojrzewało przez tyle czasu:). Na pierwszy rzut poszły piękne i dojrzałe
orzechy laskowe.

Okazało się, że zebrało ich się całkiem sporo, dlatego
ciasteczka z nimi to był dobry pomysł. Oczywiście nie wykorzystałam wszystkich,ale z pewnością nie zmarnują się :).Podaję składniki na te włąśnie kruche
ciasteczka:~150g
miękkiej margaryny~200g
cukru~2 płaskie łyżeczki
cukru wanilinowego~1
jajko z lodówki~1
żółtko~300g
mąki pszennej~0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia~2 łyżki
śmietany 18%~200g
orzechów laskowychWykonanie:
Margaryne wcześniej pokrojoną w kostkę ucieramy z
cukrem, następnie dodajemy
cukier wanilinowy,
jajko i
żółtko i mieszamy. Dodajemy na koniec
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
śmietanę (
śmietany nie trzeba, wydaje mi się lepsze z nią niż bez niej :p).Ciato owijamy w folie i wstawiamy do lodówki na ok 1godzinkę, aby odpoczęło.

W tym czasie możemy obrać
orzechy z łupin.No albo kupić obrane w sklepie :)Jeżeli chodzi o kupne
orzechy bez łupin polecałabym,aby kupować na wagę a niżeli pakowane. Bo w sklepach są różne warunki,
orzechy mogą się "pocić" w opakowaniach ze sztucznych materiałów a następnie pleśnieć. Oczywiście tak nie zawswze bywa.Po wyjęciu z lodówki ciasta dodajemy posiekane
orzechy, i mieszamy je w cieście.Kolejno formujemy kulki mniej więcej o średnicy 4cm,obtaczamy w
mące (aby nie przylepiały się do wałka) i rozwałowujemy na krążki o grubości ok 0,5-1,0 cmBlachę smarujemy
margaryną i posypujemy
mąkąa następnie układamy na niej
ciasteczka.Wkładamy blachę do piekarnika na ok 20-25 min w temp. ok 180 stopni.

Wyjmujemy i się zajadamy :)