Wykonanie
A gdzie ten sok? A w jednej z warstw. Z uwagi na to, że jest to ciasto z
bitą śmietaną, idealnie spisuje się
sok pomarańczowy, który jest kwaśny i ciasto nas nie
mdli. Przepis już dawno przeze mnie zapomniany, ale na szczęście został odkopany i znów cieszy podniebienia ;)

Co potrzebujemy :1 litr
soku pomarańczowego z miąższem2 budynie
śmietankowe2
śmietany min 30%ok 150 g
herbatników2
śmietan-fixyżelatynaBiszkopt4
jajka1 szklanka
mąki2/3 szklanki
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia* proporcje wystarczają na blaszkę 25x36 cm1.
Biszkopt:
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę. Dodajemy
żółtka,
mąkę oraz
proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20 minut, aż do zrumienienia na złoty kolor.2. 1/3 szklanki soku odstawiamy do namaczania
biszkoptów. Do około pół szklanki soku, wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy. W rondelku podgrzewamy sok, a gdy zacznie się gotować, dodajemy

masę z rozpuszczonymi budyniami. Jeszcze gorącą nieco gęstą masę, wylewamy na
biszkopt.Odstawiamy do przestygnięcia.3.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy 3-4 łyżeczki
cukru pudru (jeśli chcemy słodką
śmietanę)
śmietan-fixy, a na końcu wlewamy
żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej
wody.Wykładamy na chłodną masę z
soku pomarańczowego.4. Wierzch pokrywamy
herbatnikami, namoczonymi w odlanym wcześniej soku.
Ciastka możemy też polukrować.SMACZNEGO ;]