Wykonanie
Przepis na krokiety miał sie pojawić już dawno temu, ale zawsze coś wyskoczyło i ten przepis schodził na dalszy
plan. Aż w końcu dziś się pojawił. Krokiety mogłabym jeść często i w dużych ilościach. Może przez to, że uwielbiam naleśniki ;] Kto lubi krokiety? A czy ktoś jeszcze nie próbował? ;)Ostatnio mam mniej czasu na dodawanie postów, ale nie martwcie się - w miare możliwosci będą się pojawiały. Jeśli macie jakieś życzenia odnośnie zamieszczanych przepisów, proszę o wiadomość. Pozdrawiam gorąco ;]
Co potrzebujemy:Ciasto naleśnikowe2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka1 szklanka
wody gazowanej1
jajkoszczypta
soli1 łyżka
vegetyFarszok 700 g
pieczarek1 małą
cebulę1
jajko+ 1
jajko+
bułka tarta1. Zarabiamy ciasto na naleśniki.
Jajko delikatnie ubijamy, dodajemy szczyptę
soli,
mąkę,
mlek,
wodę,
sól i
vegetę. Mieszamy i odpowiednio dodajemy
mąki lub
mleka, aż do uzyskania właściwej masy (aby nie była za rzadka).2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojone
pieczarki. Solimy i
pieprzymy. Smażymy ok 10 minut. Na wyłączonym ogniu, wbijamy do farszu
jajko i wszystko mieszamy.3. Na usmażone naleśniki, wykładamy farsz i zwijamy ciasno w rulon, wkładając boki do środka. Roztrzepujemy
jajko, solimy i
pieprzymy, a następnie obtaczamy w nim krokiety. Ostatni etap to obtoczenie ich w
bułce tartej i smażenie na patelni z obu stron, na złoty kolor.