Wykonanie
Nie jest to całkiem nic, ale jak można nazwać sos, który robi się szybko i używa do niego kilku podstawowych składników? ;) Został na patelni tłuszcz od smażenia
mięsa, więc zróbmy sos. Troszkę
śmietany,
przyprawy, zaklepka - no i powstał, bardzo pyszny, troszkę ostry (bo taki lubię najbardziej).Jasne, można sie bardziej przyłożyć do zrobienia sosu, ale ten jest dla mnie wystarczająco dobry ;)
Co potrzebujemy:resztę tłuszczu po smażenia
mięsa200 ml
śmietany (najlepiej min 30%)
mąka i
woda na zaklepkę
przyprawy (
czosnek,
papryka,
sól,
pieprz,
lubczyk,
pietruszka, itd)1. Do resztki tłuszczu na patelnie, wlewamy
śmietanę, dodajemy
przyprawy i wszystko podgotowujemy. Aby sos był bardziej gęsty, robimy zaklepkę.2. Zaklepka. Do słoiczka wlewamy ok 200 ml zimnej
wody i wsypujemy 1,5-2 łyżki
mąki. Wszystko mieszamy przez potrząsanie. Gotową zaklepkę wylewamy na patelnię i dokładnie mieszamy. Gotujemy wszystko razem, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby możemy dodać nieco
wody.