Wykonanie
Bardzo prosty pomysł, gdy nie wiadomo co zrobić, a mamy w domu
ciasto francuskie. Jeszcze nie nauczyłam się go robić, więc kupuję gotowe. Jest to dość wygodne i niedrogie, dlatego zawsze mam je w lodówce i
mogę w każdej chwili wymyślić coś szybkiego.Na początku bałam sie, że masa orzechowa mi nie wyjdzie, bo nigdy jej nie robiłam, ale gdy pomyslałam, że podobnie robię Ciasto Pszczółka i zawsze wychodzi, to
czemu z
ciastem francuskim ma nie wyjść. No i jest pyszne ;) Polecam, gdy brak pomysłów i czasu.

Co potrzebujemy:(ok 20 ślimaczków)opakowanie
ciasta francuskiego (250 g)100 g zmielonych
orzechów włoskich1
jajko100 g
masła1 łyżka
mąki80 g
cukru pudru20 g
rodzynek1. Przygotowujemy masę
orzechową. Miękkie
masło rozmiksowujemy, dodajemy
cukier puder,a następnie
jajko,
mąkę i zmielone
orzechy. Miksujemy do osiagnięcia jednolitej masy. Dodajemy
rodzynki i mieszamy łyżką.2. Płat
ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 25-30 minut. Gdy ciasto sie zarumieni, możemy wyciągać.
