Wykonanie
Mój drugi w życiu sernik :) Pierwszy to Sernik z
brzoskwiniami, który był pyszny - ten równie dobry, klasyczny. Czekam jeszcze, aż znajdę przepis na ten sernik idalny, czyli taki gdzie
ser jest kruszący i smakuje jak NIEBO :) Ale nie zamykam poszukiwań i
będę szukać tak długo, aż go znajdę. Dużo też zależy od umiejętności przygotowywania sernika. Ja je dopiero nabywam, więc pewnie gdy ten sam zrobię za kilka lat, będzie smakował nieco inaczej. A jak Wam wychodzą serniki? Macie jakieś swoje popisowe? A może posiadacie patent na to, aby
ser był niezwykle puszysty? Chętnie poczytam Wasze sugestie :)

Co potrzebujemy:Spód (można z połowy porcji)2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru2 całe
jaja1/2 kostki
margaryny1 łyżka
proszku do pieczeniaMasa1kg
sera w wiaderku + 1 kostka
twarogu półtłustego1
margaryna300g
cukru8 jaj1
budyń śmietankowyrodzynki1. Robimy ciasto na spód. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ręką, aż do uzyskania gładkiej masy. Spód zrobiłam z połowy porcji, jest mniej ciasta, przez co prawie go nie czuć.2. Masa.
Żółtka oddzielamy od
białek. Do
żółtek dodajemy
cukier i
margarynę i miksujemy. Następnie dodajemy
budyń i
ser.
Twaróg wcześniej miskujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem. Ubitą na sztywno pianę z
białek i
rodzynki (oprószone w
mące) dodajemy do otrzymanej masy serowej i wszystko mieszamy, aż do połączenia składników.3. Masę wylewamy na spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 1 godzinę.*Kupując
ser w wiaderku, zwróćmy uwagę na to czy
ser ma oznaczenie, że jest np. półtłusty. Często możemy się spotkać z
serami homogenizowanymi, którym daleko do
twarogu - a im lepszy
twaróg, tym lepszy sernik.