Wykonanie
Placki z tego przepisu są moimi ulubionymi. Nie zawierają
mąki i
cukru.
Mąkę zastępuje tu
kasza jaglana, która powoduje, że placki nie są ani twarde, ani "zbite". :) Dodatek w postaci kawałków
brzoskwini, nadaje plackom lekko słodkiego smaku.

Składniki na ok. 17 placków:- 300/400 g
twarogu- 1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej- ok. 6 połówek
brzoskwini- 1
jajko-
olej do smażenia-
mąka lub mielony lenPrzygotowanie:
Twaróg należy dobrze ugnieść, ja zrobiłem to drewnianym tłuczkiem. :D Równie dobrze można go zmielić, ale komu chciałoby się bawić
potem w mycie tych wszystkich części od maszynki mielenia? :) Nie kupujcie
twarogu sernikowego - tego w wiaderkach. Nie sprawdzi się on, ponieważ jest zbyt rzadki.Do ugniecionego
twarogu dodajemy 1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej i całość mieszamy.
Brzoskwinie kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką. Nie ugniatamy!Dodajemy
jajo... i ponownie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy
olej.Łyżką stołową nabieramy masę i formujemy kulkę - obtaczamy w
mące lub mielonym lnie, a następnie robimy z tego placek, który kładziemy na rozgrzany
olej.Jeżeli masa jest zbyt rzadka, możecie dodać więcej
kaszy do masy.Placki smażymy z obydwu stron na złocisty kolor - uwaga aby ich nie przypalić.Odsączamy na papierze.


Ja podałem moje placki z powidłami śliwkowymi. Jakie to dobre!!!