Wykonanie
To chyba najprawdziwsza prawda, że najprostsze dania smakują najlepiej.Sprawdza się to w przypadku leniwych z
truskawkami :)Polecamy !Składniki-
truskawki- 450g
twarogu- 250g
mąki- 2
jajka- łyżeczka
soli- 2 łyżki
olejuSposób przygotowania
Twaróg wyciskamy (mielimy na grubym oczku ), następnie dodajemy
jajka i doprawiamy
solą, dodajemy
olej. Całość zagniatamy widelcem tak, żeby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę.Na stolice wysypujemy
make i dodajemy nasza masę
twarogową, ugniatamy do uzyskania zwartego ciasta (gdyby ciasto nie kleiło się należy dodać więcej
mąki).Teraz przystępujemy do formowania naszych kluseczek.Formujemy pasek i lekko uklepujemy ( nie za mocno aby została zachowana puszystość), kroimy w paseczki i wkładamy do wrzącej-osolonej
wody.Gotujemy, a gdy zaczną wypływać na powierzchnię
wody wyjmujemy je.Leniwe polewamy przygotowanym w międzyczasie musem
truskawkowy- gotowe !
E.O