Kokosowy deser z mango to bardzo orzeźwiający i wyrazisty w smaku deser.Jest bardzo łatwy do przygotowania - bez pieczenia i długiego oczekiwania.Świetnie sprawdza się podczas spotkań ze znajomymi,gdyż można go przygotować kilka godzin wcześniej.Kokos i mango to moje ulubione połączenie smaków.Dlatego słodki, kokosowy krem na bazie serka mascarpone połączyłam z musem z mango.Do dekoracji deseru użyłam kawałków mango i kilku listków mięty.Deser ten można przygotować w zasadzie z każdymi innymi owocami.Ja bardzo lubię wersję z truskawkami, którą widzieliście już kiedyś na blogu.Natomiast w masie z serka mascarponewiórki kokosowe można pominąć i zastąpić je kawałkami czekolady lub kilkoma kroplami esencji waniliowej.I będzie tak samo pysznie!:)Inne przepisy z wykorzystaniem mango znajdziecie tutaj :)Pozdrawiam,AsiaSkładniki na kokosowy krem:250 g serka mascarponeok. 250 ml zimnej śmietanki kremówki (30%)kilka łyżek syropu z agawy lub cukru pudru (do smaku)100 g wiórków kokosowych (lub więcej jeśli bardzo lubicie:))Przygotowanie:Śmietankę ubić na krem, stopniowo dodawać serekmascarpone wciąż ubijając.Dodać wiórki kokosowe i całość dosłodzić do smaku.Składniki na mus z mango:2 dojrzałe mangosok wyciśnięty z połowy cytrynysyrop z agawy lub cukier puder do smakuPrzygotowanie:Mango obrać ze skórki i pokroić na kawałki.Kilka kawałków zostawić do dekoracji.Mango zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.W razie potrzeby dodać sok z cytryny i syrop/cukier.Wykończenie deseru:Deser układamy warstwowo.Do kieliszków lub szklanek nałożyć 2-3 łyżki kremu kokosowego.Na krem kokosowy nałożyć mus z mango, a następnie krem i znowu mus.Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.Deser udekorować kawałkami mango i listkami świeżej mięty.Smacznego!