ßßß Cookit - przepis na Kokosowy deser z mango

Kokosowy deser z mango

nazwa

Wykonanie

Kokosowy deser z mango to bardzo orzeźwiający i wyrazisty w smaku deser.
Jest bardzo łatwy do przygotowania - bez pieczenia i długiego oczekiwania.
Świetnie sprawdza się podczas spotkań ze znajomymi,
gdyż można go przygotować kilka godzin wcześniej.
Kokos i mango to moje ulubione połączenie smaków.
Dlatego słodki, kokosowy krem na bazie serka mascarpone połączyłam z musem z mango.
Do dekoracji deseru użyłam kawałków mango i kilku listków mięty.
Deser ten można przygotować w zasadzie z każdymi innymi owocami.
Ja bardzo lubię wersję z truskawkami, którą widzieliście już kiedyś na blogu.
Natomiast w masie z serka mascarpone wiórki kokosowe można pominąć i zastąpić je kawałkami czekolady lub kilkoma kroplami esencji waniliowej.
I będzie tak samo pysznie!:)
Inne przepisy z wykorzystaniem mango znajdziecie tutaj :)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki na kokosowy krem:
250 g serka mascarpone
ok. 250 ml zimnej śmietanki kremówki (30%)
kilka łyżek syropu z agawy lub cukru pudru (do smaku)
100 g wiórków kokosowych (lub więcej jeśli bardzo lubicie:))
Przygotowanie:
Śmietankę ubić na krem, stopniowo dodawać serek mascarpone wciąż ubijając.
Dodać wiórki kokosowe i całość dosłodzić do smaku.
Składniki na mus z mango:
2 dojrzałe mango
sok wyciśnięty z połowy cytryny
syrop z agawy lub cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Mango obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
Kilka kawałków zostawić do dekoracji.
Mango zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
W razie potrzeby dodać sok z cytryny i syrop/cukier.
Wykończenie deseru:
Deser układamy warstwowo.
Do kieliszków lub szklanek nałożyć 2-3 łyżki kremu kokosowego.
Na krem kokosowy nałożyć mus z mango, a następnie krem i znowu mus.
Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Deser udekorować kawałkami mango i listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/04/kokosowy-deser-z-mango.html