Wykonanie
Kokosanki to ekspresowe i bardzo pyszne
ciasteczka.Składają się z 3 składników. Tylko…A taki przepis - przynajmniej dla mnie - brzmi bardzo zachęcająco:)
Kokosanki to w zasadzie małe
bezy z dużą ilością
wiórków kokosowych.Nie potrzebują
mąki, ani żadnych magicznych substancji,które pomogłyby im uzyskać pożądaną konsystencję i kształt.
Kokosanki są dziecinnie proste do wykonania i przy tym bardzo smaczne.Oczywiście dla wielbicieli
kokosa…:) A ja do takich się zaliczam:)
Rumiane z zewnątrz, śnieżnobiałe w środku…Urocze, proste, ekspresowe, pyszne.Dla mnie idealne.Polecam i pozdrawiam,
AsiaSkładniki (12-15 sztuk):2
białka1/2 szklanki
cukru pudru150 g
wiórków kokosowychopcjonalnie: skórka otarta z 1/2
cytrynyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu).
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder.Dodać
wiórki kokosowe i
skórkę z cytryny. Całość delikatnie wymieszać.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć za pomocą łyżeczkiokrągłe
ciasteczka o średnicy ok. 3-4 cm.Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut.Smacznego!