ßßß Cookit - przepis na Kokosanki

Kokosanki

nazwa

Wykonanie

Przepis na kokosanki przypomina trochę przepis na naleśniki albo pierogi: banalnie prosty i uniwersalny, a jednak każdy robi po swojemu. Próbowałam kilku kombinacji białkowo-kokosowych przy robieniu kokosanek, a jednak ta zawsze okazywała się najlepsza. Kiedy dodawałam więcej białek, wychodziły bezy, gdy wiórków – kokosanki się sypały, a kiedy cukru całość była za słodka. A te są takie w sam raz: rumiane, trochę spłaszczone, kokosowe kulki. Szybkoznikające :)
Składniki:
300 g wiórków kokosowych
3 białka
150 g cukru pudru
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Białka wlać do głębokiej miski, ubijać na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Pianę posypać wiórkami kokosowymi, całość delikatnie wymieszać.
2. Dłońmi zwilżonymi wodą nabierać niewielkie porcje masy i formować z nich kokosanki. Ciasteczka od razu rozkładać na blachach przykrytych papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut, aż do zarumienienia.
3. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blachach, aby lekko przestygły. Następnie ostrożnie przełożyć na kratkę kuchenną lub talerz i zupełnie wystudzić.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/kokosanki.html