Wykonanie
Chleb jaglany to chyba jeden z najzdrowszych
chlebów jakie można sobie wyobrazić.Robiłam kilka podejść do jego upieczenia, nie do końca udanych.Tym razem chyba jednak udało mi się znaleźć dobry przepis, który nieco zmodyfikowałam w oparciu o przepis ze strony OlgaSmile.

Mój
chleb wyszedł raczej niedoskonały pod względem kształtu…To dlatego, że ze zwykłego lenistwa użyłam silikonowej foremki, która niestety nie utrzymała prostokątnego kształtu
chleba podczas pieczenia.Ale każdy uczy się na błędach, więc następnym razem poświęcę kilkanaście sekund na natłuszczenie zwykłej formy
masłem i oprószę ją
mąką lub
bułką tartą:)
Chleb jaglany ma specyficzny smak, który wielbicielom
kaszy jaglanej przypadnie do gustu.Tym, którzy chcieliby go zjeść ze zdrowego rozsądku polecam równie bardzo.Taki
chleb to samo zdrowie!Doskonały dla osób na diecie, bezglutenowców, tych, którzy mają problemy z tarczycą, cholesterolem i krążeniem.A co najważniejsze (poza zdrowotnymi właściwościami) - jest bardzo prosty do przygotowania.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:2 szklanki
mąki jaglanej2 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych (ja użyłam koncentratu
mąki chlebowej - Bezgluten)1 łyżka suchych
drożdży1 szklanka
mleka165 g
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli3 łyżki miękkiego
masła lub
margarynyPrzygotowanie:Do miski wsypać wszystkie rodzaje mąk oraz
sól.1/2 szklanki
mleka podgrzać krótko w rondelku i dodać
drożdże oraz
cukier.Odstawić na kilka minut - aby
drożdże zaczęły działać.Do mąk z
solą dodać
jogurt, pozostałe
mleko oraz
masło lub
margarynę. Zmiksować.Dodać
drożdże z
mlekiem i ponownie zmiksować do uzyskania dość gęstej, wilgotnej konsystencji.Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i odstawić do wyrośnięcia.Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 40 minut.Smacznego!