Wykonanie
Niedawno, u koleżanki, po raz pierwszy spróbowałam sałatki z tajemniczą komosą
ryżową...No może nie taką znowu tajemniczą, gdyż kiedyś próbowałam ją przyrządzić, ale mi nie wyszło...Dzisiaj postawnowiłam wymyślić jakiś fajny sposób na quinoa (inna nazwa komosy) i połączyłam ją z
suszoną żurawiną,
selerem naciowym i zrumienionym na patelni
serkiem górskim.Wyszła pyszna:)

Komosę
ryżową gotuje się podobie jak
ryż, ale trzeba pilnować, aby się nie rozgotowała.Ja gotowałam ją do momentu, aż mi po prostu smakowała:)

Co to jest komosa ryżowa?I czy jest zdrowa?" Skład komosy ryżowej sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić
mięso.Poleca się ją szczególnie wegetarianom i weganom.W komosie ryżowej znajdziemy wiele cennych witamin i pierwiastków – C, E, D, z grupy B, żelazo (quinoa zawiera go dwukrotnie więcej od innych zbóż), miedź, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor, a także regulujący pracę przewodu pokarmowego błonnik. W komosie ryżowej obecne są silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów, a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa nie zawiera glutenu, mogą ją zatem spożywać osoby cierpiące na celiakię. Ma niski indeks glikemiczny.Wysokie walory odżywcze komosy ryżowej sprawiły, że znalazła ona zastosowanie w programach kosmicznych NASA. Badania potwierdziły, że regularne spożywanie komosy ryżowej chroni przed cukrzycą i redukuje ryzyko zachorowania na schorzenia układu wieńcowego. Komosa ryżowa wzmacnia cały organizm (szczególnie nerki) i świetnie radzi sobie z
bólami migrenowymi. Ponieważ quinoa wspomaga wytwarzanie pokarmu, poleca się ją zwłaszcza karmiącym matkom. Ten lekkostrawny pokarm można podawać też niemowlętom".[źródło:
fitness.wp.pl]

Prawidłowo ugotowana quinoa ma bardzo przyjemną konsystencję i smak.Jednak sekretem sałatki z jej dodatkiem jest dressing przygotowany na bazie niskosłodzonej
konfitury z
żurawiny,
soku z cytryny i
oliwy z oliwek.

Polecam - pycha!Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (2 porcje):1 szklanka surowej komosy ryżowej3
łodygi selera naciowegogarść
suszonej żurawiny3 mini
serki górskie
natka pietruszkiNa dressing:3 łyżeczki niskosłodzonej
konfitury żurawinowejsok wyciśnięty z połowy
cytrynykilka łyżek
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Komosę
ryżową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Przygotować dressing: w miseczce wymieszać razem:
konfiturę,
sok z cytryny,
oliwę z oliwek oraz
sól i
pieprz.Wciąż ciepłą, ugotowaną komosę połączyć z dressingiem.Na suchej patelni zrumienić pokrojony w sporą kostkę
serek górski.Do komosy dodać pokrojony na małe kawałeczki
seler,
suszoną żurawinę oraz
serek górski i posiekaną
natkę pietruszki.Smacznego!