Wykonanie
Witajcie w Nowym Roku! Parę dobrych tygodni mnie nie było... Święta, wyjazd...Dzisiaj wracam z przepisem, który od dawna chciałam wypróbować - na placki z
kaszy gryczanej.To zdrowsza alternatywa (mimo wszystko pysznych) placków ziemniaczanych.Placki z
kaszy gryczanej podaję z
jogurtem naturalnym,
wędzonym łososiem i
koperkiem.Polecam - są pyszne:)

Jak powszechnie wiadomo,
kasze są bardzo zdrowe.I mając to na uwadze staram się wymyślać różne przepisy z ich zastosowaniem.Szczególnie zimą...I muszę przyznać, że
kasza gryczana pod postacią placków smakuje wyjątkowo pysznie:)

Takie placki z
kaszy gryczanej mogą być pomysłem na kolację, lunch lub przekąskę w ciągu dnia. Świetnie sprawdzą się także na przyjęciach.Można je jeść na ciepło lub zimno i kombinować z dodatkami dowolnie.

Nowy Rok rozpoczął się dla mnie pracowicie.Mam jednak nadzieję, że nie zabraknie mi czasu na blogowanie:)W tym roku zdecydowałam nie czynić żadnych noworocznych postanowień.A Wy macie jakieś?Pozdrawiam,
Asia
Składniki (ok. 12-15 placków):2 szklanki ugotowanej (w nieosolonej wodzie)
kaszy gryczanej3 łyżki drobno
startego sera typu
oscypek2 łyżki
otrąb żytnich3-4 łyżki
mąki1 duże
jajkoodrobina
pieprzuolej rzepakowyDodatki:
jogurt naturalnywędzony łosośkoperekPrzygotowanie:Ostudzoną
kaszę gryczaną wymieszać w misce z
serem,
jajkiem,
mąką i
otrębami.Doprawić odrobiną
pieprzu.Z masy ulepić kulki wielkości
śliwki.Na rozgrzaną patelnię z
olejem rzepakowym wykładać po kilka kulek spłaszczając je tak, aby nadać im kształt placka. Smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.Przed podaniem placki udekorować łyżeczką
jogurtu naturalnego, plasterkiem
łososia i
koperkiem.Smacznego!