ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Wykonanie

W tym roku po raz pierwszy przygotowałam ogórki małosolne. Być może Was to zdziwi, ale zawsze wzbraniałam się przed wekowaniem, robieniem przetworów i "zamykaniem lata w słoiku"... Jednak zmieniłam zdanie, kiedy przekonałam się, że to wcale nie jest takie trudne...
Zaczęłam "przygodę ze słoikami" prawdopodobnie od najprostszej rzeczy z możliwych - ogórków małosolnych, które nie dość, że bardzo łatwo zrobić, to jeszcze smakują rewelacyjnie.
Szkoda, że zrobiłam tak mało... :-(
W następnym roku na pewno się poprawię. W planach mam jeszcze zamknięcie w słoiku suszonych pomidorów i pieczonej papryki. Zobaczymy, co z tego będzie... :-)
A tymczasem pozdrawiam,
Asia
Składniki:
ogórki gruntowe
woda
sól
ząbki czosnku
kwiat kopru
liście i kawałek korzenia chrzanu
Przygotowanie:
Na 1 l wody przygotowujemy 1 łyżkę soli. Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do wystygnięcia (powinna pozostać letnia).
Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoiku lub innym naczyniu. Dokładamy obrany czosnek, kwiat kopru i kawałek korzenia chrzanu.
Zalewamy wszystko wodą z solą i przykrywamy liściem chrzanu.
Przykrywamy słoik talerzykiem i dociskamy np. kubkiem lub innym obciążeniem.
Ogórki będą gotowe po ok. 2-3 dobach.
Smacznego ♥ !
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/08/ogorki-maosolne.html