Wykonanie
W tym roku po raz pierwszy przygotowałam
ogórki małosolne. Być może Was to zdziwi, ale zawsze wzbraniałam się przed wekowaniem, robieniem
przetworów i "zamykaniem lata w słoiku"... Jednak zmieniłam zdanie, kiedy przekonałam się, że to wcale nie jest takie trudne...

Zaczęłam "przygodę ze słoikami" prawdopodobnie od najprostszej rzeczy z możliwych -
ogórków małosolnych, które nie dość, że bardzo łatwo zrobić, to jeszcze smakują rewelacyjnie.Szkoda, że zrobiłam tak mało... :-(

W następnym roku na pewno się poprawię. W planach mam jeszcze zamknięcie w słoiku
suszonych pomidorów i pieczonej
papryki. Zobaczymy, co z tego będzie... :-)

A tymczasem pozdrawiam,
AsiaSkładniki:
ogórki gruntowe
wodasólząbki
czosnkukwiat
kopruliście i kawałek korzenia
chrzanuPrzygotowanie:Na 1 l
wody przygotowujemy 1 łyżkę
soli.
Wodę zagotowujemy z
solą i odstawiamy do wystygnięcia (powinna pozostać letnia).
Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoiku lub innym naczyniu. Dokładamy obrany
czosnek, kwiat
kopru i kawałek korzenia
chrzanu.Zalewamy wszystko
wodą z
solą i przykrywamy liściem
chrzanu.Przykrywamy słoik talerzykiem i dociskamy np.
kubkiem lub innym obciążeniem.
Ogórki będą gotowe po ok. 2-3 dobach.Smacznego ♥ !