Wykonanie
O zaletach domowego
pieczywa można by pisać wiele. Jednak każdy, kto choć jeden raz spróbował wie o co chodzi:) Na pewno należałoby odczarować mit długiego i męczącego zagniatania ciasta, wielogodzinnego oczekiwania i dużego doświadczenia w pieczeniu. Wszystkie te
mity rozwiewają przepisy takie jak ten, którym dzielę się dzisiaj z
Wami. To tradycyjne, irlandzkie, owsiane bułeczki, których przygotowanie łącznie z pieczeniem sprowadza się do 20 minut...W przepisie na bułeczki znajduje się niewiele składników, ale za to większość z nich można nazwać zdrowymi. A wszystko za sprawą
mąki żytniej razowej oraz
płatków owsianych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. Przepis, który prezentuję dzisiaj jest wyjątkowy ze względu na czas przygotowania oraz brak konieczności używania specjalistycznych urządzeń do wyrabiania i wypiekania
pieczywa.Przepis na owsiane bułeczki pochodzi z książki kucharskiej Nigelli Lawson "Kitchen". Musiałam go nieco zmodyfikować w kwestii ilości
miodu i
oleju - ja dodałam o połowę mniej tych składników, ale bułeczki i tak wyszły znakomite.Dlatego też zachęcam bardzo i pozdrawiam,
AsiaSkładniki (na 5 bułeczek):200 g
mąki żytniej razowej (typ 2000)50 g
płatków owsianych1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
sody150 ml
piwa (najlepiej ciemnego, ale może być też zwykłe)75 ml
jogurtu naturalnego lub
maślanki1 łyżka
miodu lub ciemnego
syropu z agawy1 łyżka
oleju roślinnegoPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.W misce połączyć
mąkę,
płatki owsiane,
sól i
sodę.W osobnym naczyniu połączyć
piwo,
jogurt lub
maślankę,
miód i
olej, a następnie dodać miksturę do
mąki z
płatkami owsianymi. Całość zamieszać łyżką delikatnie przez chwilę.Z ciasta uformować 5 bułeczek ok 10 cm średnicy i ułożyć na blasze. Posypać
płatkami owsianymi.Piec przez 15 minut.Smacznego!