ßßß Cookit - przepis na Biszkopt bezglutenowy - przepis podstawowy

Biszkopt bezglutenowy - przepis podstawowy

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam mój przepis na biszkopt bezglutenowy. To jest taki przepis podstawowy, genialnie nadający się na tort albo by zjeść tak po prostu, do kawy. Jest lekki jak piórko i udaje się nawet w moim kapryśnym piekarniku. Serdecznie polecam :-)
Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm):
8 jajek (żółtka i białka osobno)
1 szklanka cukru
140 g mąki kukurydzianej
140 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
Wykonanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy wraz z cukrem i cukrem z wanilią na sztywną pianę.
2. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąki i proszek do pieczenia i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.
3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
4. Pieczemy około 35 minut (może być termoobieg). Nie zapominamy o teście patyczka, by sprawdzić czy biszkopt się upiekł.
5. 35 minut powinno wystarczyć, ale mój piekarnik (Bosch) jest kapryśny i ja muszę jeszcze 10 minut dopiekać od spodu.
6. Biszkopt pięknie wyrasta, gdy stygnie to lekko opadnie, ale nieznacznie. Pięknie trzyma kształt, ale niestety, spęknięcia na wierzchu nie da się uniknąć. Mnie to nie przeszkadza, bo gdy piekę tort, to wierzch zawsze ścinam. Biszkopt należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. A że ja nie mogłam się tego doczekać, kroiłam lekko ciepły, więc trochę się poszarpał, ale smak rewelacyjny. Niedługo będzie przepis na bezglutenowy tort.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/03/biszkopt-bezglutenowy-przepis-podstawowy.html