ßßß Cookit - przepis na Kartacze z serem (bezglutenowe)

Kartacze z serem (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam przepis z mojego dzieciństwa, potrawę kresową ale w wersji bezmięsnej czyli kartacze z serem. Bardzo smaczne danie i z natury bezglutenowe. Trochę pracy wymagają, ale warto się natrudzić. Naprawdę wyśmienite danie. A jeszcze lepsze są odsmażane następnego dnia, pokrojone w paseczki. Polecam :-)
Składniki:
1 kg lub półtora kg ugotowanych ziemniaków
5-6 szt. surowych ziemniaków
300 g sera białego
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
20-30 g boczku
oliwa do smażenia (polecam Salvadori olio di sansa di oliva, z wytłoczyn - najlepsza do smażenia, polecam bezinteresownie)
sól, pieprz
kwaśna śmietana
Wykonanie:
1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
2. Ser rozdrabniamy widelcem i solidnie pieprzymy i solimy. Musi mieć wyrazisty smak.
3. Surowe obrane i umyte ziemniaki trzemy na tarce na papkę.
4. Boczek pokrojony w kosteczkę podsmażamy na złoto.
5. Przetarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do ziemniaków przetartych przez praskę, dodajemy też skrobię ziemniaczaną. Przydaje się spora miska.
6. Zagniatamy wszystko razem aż składniki się połączą.
7. Za pomocą łyżki wykrawamy sporą część ciasta i układamy na dłoni tworząc swoistą łódkę, do środka dajemy ser i zamykamy ciastem. Powinniśmy utworzyć podłużne i spłaszczone kluski.
8. Wychodzi spora ilość kartaczy. Trzyosobowa rodzina ma obiad na dwa dni.
9. Część kartaczy gotujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy po wypłynięciu jakieś 5-7 minut. Delikatnie je obracamy i uważamy by się nie rozgotowały. Te gotowane podajemy okraszone skwarkami.
10. Część smażymy na oliwie z wytłoczyn i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/02/kartacze-z-serem-bezglutenowe.html