Wykonanie

Przedstawiam przepis z mojego dzieciństwa, potrawę kresową ale w wersji bezmięsnej czyli kartacze z
serem. Bardzo smaczne danie i z natury bezglutenowe. Trochę pracy wymagają, ale warto się natrudzić. Naprawdę wyśmienite danie. A jeszcze lepsze są odsmażane następnego dnia, pokrojone w paseczki. Polecam :-)Składniki:1 kg lub półtora kg ugotowanych
ziemniaków5-6 szt. surowych
ziemniaków300 g
sera białego1/2 szklanki
skrobi ziemniaczanej20-30 g
boczkuoliwa do smażenia (polecam Salvadori
olio di sansa di
oliva, z wytłoczyn - najlepsza do smażenia, polecam bezinteresownie)
sól,
pieprzkwaśna
śmietanaWykonanie:

1. Ugotowane
ziemniaki przeciskamy przez praskę.

2.
Ser rozdrabniamy widelcem i solidnie
pieprzymy i solimy. Musi
mieć wyrazisty smak.

3. Surowe obrane i umyte
ziemniaki trzemy na tarce na papkę.

4.
Boczek pokrojony w kosteczkę podsmażamy na złoto.

5. Przetarte
ziemniaki odsączamy z nadmiaru
wody i dodajemy do
ziemniaków przetartych przez praskę, dodajemy też
skrobię ziemniaczaną. Przydaje się spora miska.

6. Zagniatamy wszystko razem aż składniki się połączą.

7. Za pomocą łyżki wykrawamy sporą część ciasta i układamy na dłoni tworząc swoistą łódkę, do środka dajemy
ser i zamykamy
ciastem. Powinniśmy utworzyć podłużne i spłaszczone kluski.

8. Wychodzi spora ilość kartaczy. Trzyosobowa rodzina ma obiad na dwa dni.

9. Część kartaczy gotujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy po wypłynięciu jakieś 5-7 minut. Delikatnie je obracamy i uważamy by się nie rozgotowały. Te gotowane podajemy okraszone skwarkami.



10. Część smażymy na
oliwie z wytłoczyn i podajemy z kleksem kwaśnej
śmietany.
