ßßß Cookit - przepis na Taboulé (bezglutenowe)

Taboulé (bezglutenowe)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Inspiracja do tego przepysznego bezglutenowego dania pochodzi z poniższego bloga:
Wino Francja Kuchnia
Moja modyfikacja polega na określonym gotowaniu kaszy jaglanej i oczywiście na dodatku w postaci kukurydzy, która ze względu na upodobania mojego dziecka, musi znaleźć się praktycznie w każdym daniu.
Zapraszam!
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 świeży ogórek
garść pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek
puszka kukurydzy
1/2 cytryny
sól, pieprz, oregano, bazylia
oliwa, masło
Wykonanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną w ten sposób, że najpierw płuczemy ją na sitku obficie zimną a następnie gorącą wodą. Kaszę wrzucamy na odrobinę osolony wrzątek z łyżeczką masła. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wilgoć uwolni się kanalikami. NIE MIESZAĆ W TRAKCIE GOTOWANIA.
2. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek, pokrojone w cząstki pomidorki i pokrojone w plasterki oliwki, kukurydzę, wyciskamy sok z połowy cytryny, sypiemy sól, pieprz, oregano i bazylię, 2-3 łyżki oliwy i mieszamy.
I gotowe. Smacznego!.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2014/08/taboule-bezglutenowe.html