ßßß
Inspiracja do tego przepysznego bezglutenowego dania pochodzi z poniższego bloga:Wino Francja KuchniaMoja modyfikacja polega na określonym gotowaniu kaszy jaglanej i oczywiście na dodatku w postaci kukurydzy, która ze względu na upodobania mojego dziecka, musi znaleźć się praktycznie w każdym daniu.Zapraszam!Składniki:1/2 szklanki kaszy jaglanej1 świeży ogórekgarść pomidorków koktajlowychgarść czarnych oliwekpuszka kukurydzy1/2 cytrynysól, pieprz, oregano, bazyliaoliwa, masłoWykonanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną w ten sposób, że najpierw płuczemy ją na sitku obficie zimną a następnie gorącą wodą. Kaszę wrzucamy na odrobinę osolony wrzątek z łyżeczką masła. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wilgoć uwolni się kanalikami. NIE MIESZAĆ W TRAKCIE GOTOWANIA.
2. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek, pokrojone w cząstki pomidorki i pokrojone w plasterki oliwki, kukurydzę, wyciskamy sok z połowy cytryny, sypiemy sól, pieprz, oregano i bazylię, 2-3 łyżki oliwy i mieszamy.I gotowe. Smacznego!.