ßßß
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju naleśniki, nie wyłączając amerykańskich pancakes. Konieczność przejścia na dietę bezglutenową wymusiła na mnie poszukiwanie bezglutenowych wersji moich ulubionych mącznych potraw. Ze zdumieniem zauważyłam, że wersje bezglutenowe okazują się smaczniejsze od pszennych z dodatkowym bonusem czyli bez typowych przykrych odczuć diety glutenowej. Poniżej przedstawiam moją autorską "mieszankę" mąk na pancakes. Zapraszam.Składniki:1/4 szklanki mąki gryczanej1/4 szklanki mąki jaglanej1 łyżka skrobi ziemniaczanej1 łyżka mąki ryżowej1 łyżka mąki kukurydzianej2 łyżki cukru trzcinowegoszczypta soli1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia2 jajka (żółtka i białka osobno)2/3 szklanki mleka (w moim przepisie użyłam sojowego, każde inne też się nadaje)25 g miękkiego masłaowoce (na przykład jagody)syrop klonowymasło do smażeniaWykonanie:1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki.