Wykonanie

Przedstawiam przepis na pyszne gofry bezglutenowe. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Odradzam na
pory popołudniowe (jest w nich
cukier, który w naszych okolicznościach powoduje nadpobudliwość).Przepis udaje się na gofrownicach o małej mocy (700 W), ale wtedy trzeba je piec około 8 minut z 30 sekundową przerwą w środku na odparowanie wilgoci. Na gofrownicy o mocy powyżej 1000 W pieczenie trwa około 3 minut, a gofry są zawsze chrupiące.Składniki:160 g
mąki gryczanej20 g
skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)20 g
mąki ryżowej (1 łyżka)półtorej łyżki
cukru trzcinowegoszczypta
soli50 g miękkiego
masła2
jajka (
żółtka i
białka osobno)330 ml
mlekaWykonanie:1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki. Inna opcja (80 g
mąki gryczanej, 60 g
mąki kukurydzianej, 20 g
mąki ryżowej, 20 g
skrobi kukurydzianej -> mieszanie tych mąk jest naprawdę dowolne, można dać
mąkę jaglaną zamiast kukurydzianą itd., itd., itd., i jeszcze na koniec - ilość
mleka też zależy od wchłanialności
mąki, jak każda dobra kuchnia, również bezglutenowa też wymaga wyczucia).

2. Następnie dodajemy
masło,
żółtka i 1/3
mleka i mieszamy mieszadłem.

3. Wlewamy pozostałą część
mleka i mieszamy na gładką masę.

4. Z pozostałych dwóch
białek ze szczyptą
soli ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do masy gofrowej. W tym czasie nagrzewamy gofrownicę.

5. Chochelką nalewamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy na złoto.

6. Na mocnej gofrownicy powyżej 1000 W pieczenie trwa około 3-4 minut, na słabej dwa
razy tyle.

7. Gotowe gofry posypujemy
cukrem pudrem. U nas "efekt
cukrowy" występuje prawie natychmiast, dlatego słodkie frykasy są możliwe wyłącznie przed obiadem, tak akurat na II śniadanie.

